OVAJ SIMPTOM BOLESTI SE VIDI NA PRSTIMA: Ukazuje na bolesti SRCA, JETRE I PLUĆA, opasan je kao đavo
Ruke, Foto: Profimedia

simptom

OVAJ SIMPTOM BOLESTI SE VIDI NA PRSTIMA: Ukazuje na bolesti SRCA, JETRE I PLUĆA, opasan je kao đavo

Simptom koji se pojavljuje na rukama, a može da upozori na ozbiljna stanja

Objavljeno:

Kada je reč o bolestima i zdravstvenim stanjima, mnogi od simptoma koje osećamo pojaviće se u delu tela koji ima veze s problemom.

Na primer, plućne infekcije često će rezultirati kašljem i nedostatkom daha, dok želudačane tegobe mogu uzrokovati bolove u abdomenu.

Međutim, ljudsko telo je izuzetno složen sistem i to nije uvek slučaj. Neki znakovi upozorenja na zdravstveni problem mogu se pojaviti u delu tela u kojem to ne bismo očekivali, zbog čega ih često zanemarujemo.

Doktor Johanes Ujs stoga je za Ekspres (Express) upozorio da postoji jedan simptom koji se javlja na rukama a može značiti ozbiljan zdravstveni problem.

To su batićasti prsti, što znači da se vrhovi prstiju povećavaju i šire, a nokti zakrivljuju prema dole.

Simptom koji se pojavljuje na rukama, a može da upozori na ozbiljna stanja

Prsti
foto: Profimedia

"Taj simptom može ukazivati na temeljne probleme, kao što su bolesti srca ili pluća, jetre ili gastrointestinalna stanja ili određene infekcije. Tačan uzrok nije potpuno poznat, ali veruje se da je povezan sa smanjenim kiseonikom u krvi, što dovodi do promena u krvnim sudovima ruku i vrhova prstiju. Kada se ove žile prošire, to može rezultirati karakterističnim batićastim izgledom", rekao je.

Osim batićastih prstiju, mogu se javiti otežano disanje, bol u grudima, hronični kašalj, umor i neobjašnjiv gubitak težine.

Prema klinici Klivland (Cleveland), batićasti prsti najčešće imaju veze s rakom pluća, infekcijama pluća, intersticijskom bolešću pluća, cističnom fibrozom i kardiovaskularnim bolestima.

Međutim, ponekad je uzrok genetika. U svakom slučaju, trebalo bi potražiti savet lekara ako primetite navedeni simptom.

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/B92/Index.hr/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.